Καθαριότητα του άμβυκα εσωτερικά με μαγειρική σόδα
Ένα βασικό ζήτημα που απασχολεί τους αμβυκούχους με τον τελειωμό της διαδικασίας της απόσταξης, είναι η καθαριότητα του καζανιού τόσο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά.
Η σόδα μαγειρικής (όξινο ανθρακικό νάτριο) είναι αποτελεσματικό υλικό για την καθαριότητα του άμβυκα καθώς πρόκειται για ένα εντελώς φυσικό προϊόν και ήπιο καθαριστικό. Ως αποτέλεσμα απομακρύνει με ευκολία τη βρωμιά και εξουδετερώνει τις οσμές.
Αρχικά, με το τέλος της απόσταξης ξεπλένουμε τον άμβυκα με νερό. Εν συνεχεία, γεμίζουμε με νερό το καζάνι μας, λίγο παραπάνω από την μέση αυτού και προσθέτουμε την σόδα μαγειρικής. Η ποσότητα της σόδας που προσθέτουμε εξαρτάται από τα λίτρα του άμβυκα. Ενδεικτικά, σε 130 κιλά καζάνι γεμίζουμε 100 λίτρα νερό και προσθέτουμε 500γρ. σόδα. Μετέπειτα κάνουμε απόσταξη για 15-20 λεπτά (από την στιγμή που θα αρχίσει να τρέχει από τον ψύκτη). Μέσω της απόσταξης καταφέρνουμε να καθαρίσει αποτελεσματικά όλο το εσωτερικό του καζανιού μας αφού με την διαδικασία περνάει ο ατμός το υλικό μας και από το τόξο (σύνδεση άμβυκα-ψύκτη) αλλά και από το εσωτερικό του ψυγείου (σερπαντίνα – κάθετοι αυλοί).
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της απόσταξης με την μαγειρική σόδα, ο άμβυκας μας είναι έτοιμος για χρήση ή για αποθήκευση για την επόμενη χρονιά λειτουργίας του.
Καθαριότητα του άμβυκα εξωτερικά με φυσικό όξινο μείγμα
Όσον αφορά την καθαριότητα του καζανιού μας εξωτερικά ο καλύτερος τρόπος είναι φτιάχνοντας ένα μείγμα το οποίο είναι βασισμένο σε 3 υλικά. Το ξύδι, το λεμόνι και το αλάτι. Αφού είναι έτοιμο το μείγμα μας χρησιμοποιούμε ένα ψηλό σύρμα (παρόμοιο με αυτό της κουζίνας ) το οποίο το βουτάμε στο μείγμα κ αρχίζουμε να τρίβουμε με ελαφριές κινήσεις τον άμβυκα. Αφού τελειώσουμε κάνουμε απαραιτήτως ένα καλό ξέπλυμα τον άμβυκα με μπόλικο νερό και αμέσως τον σκουπίζουμε με καθαρό πανί ή πετσέτα.